Viikonloppuna valmennusta

Treenaillaan Sissin kanssa ensi viikonloppuna pitkästä aikaa Hannulan Akin hyppyvalmennuksessa. Akin tunneilla olen käynyt monen vuoden ajan Diksun ja Pepin kanssa, mutta nyt menen siis ekaa kertaa Sissillä. Yritän saada kuvia tai videota valmennuksesta.

Kategoria(t): kesä 2012. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Viikonloppuna valmennusta

 1. ööpö sanoo:

  Voisitko tehdä postauksen jossa kerrot miten toimia hevoselta tippumisen jälkeen esim. että ei lähetä hosumalla pois tai mennä sinne takas rääkkä itteensä jos jotain pahempaa on käynnyt?

  • pacolady sanoo:

   No en ihan kokonaisen postauksen verran osaa asiasta sanoa, mutta pudonnut olen kyllä varmasti toistasataa kertaa, joten muutaman sanan voin omista kokemuksesta kirjoittaa.

   Mielestäni satulasta putoaminen on osa harrastusta; jokaisessa lajissa on riskejä. Turvavarusteet on syytä valita huolella ja ennen kaikkea hevosten kanssa on viisasta ennakoida tilanteet siten, ettei synny turhia riskejä. Esimerkiksi ennen maastoon menoa on syytä hallita hevonen hyvin kaikissa askellajeissa, ratsastusalueiden läheisyydestä on syytä poistaa vaaralliset tai hevosta turhaan pelottavat asiat eikä itseltään tai hevoselta pidä vaatia yli taitotason meneviä asioita.

   Jos kuitenkin putoaa, on tietenkin ensin tarkistettava, ettei ole tullut mitään mustelmaa kummaisempia vammoja. Hevosta on turha lähteä rankaisemaan putoamisen jälkeen, sillä todennäköisesti hevonen on toiminut vastonvaraisesti, ymmärtänyt ratsastajan avut väärin tai ratsastaja on omasta virheestään pudonnut. Jos hevonen on huonosti koulutettu, ei sekään ole hevosen oma vika. Rankaisemista vastaan puhuu myös se, että hevosen ajattelu poikkeaa ihmisen ajattelusta merkittävästi. Hevonen ei esimerkiksi osaa yhdistää kymmeniä sekunteja sitten tapahtunutta putoamista saamaansa rangaistukseen. Kaikessa hevosen käsittelyssä annettu huomautus tulisi olla oikein ajoitettu. Esimerkiksi purevaa hevosta tulisi näpäyttää sillä sekunnilla eikä minuutin kuluttua.

   Lisäksi turvallisen ratsastuksen jatkumiselle on tärkeää, että hevonen rauhoittuu. Tästäkin syystä kannattaa pudottuaan toimia rauhallisestu ja välttää turhaa raivoamista. Rauhallisen hevosen selkään on mukavampi nousta uudelleen.

   Vanha sananlasku sanoo, että pudottuaan tulisi nousta aina takaisin satulaan. Tämä pitää paikkansa tietyin ehdoin. Jos ratsastaja loukkaantuu niin, että tarvitsee lääkärin tarkastuksen, saa satulaan nouseminen odottaa. Jos ratsastaja pelästyy ja on todella hermostunut, vihainen tai itkuinen, on myös järkevää odottaa, että ratsastaja rauhoittuu ja kykenee kuuntelemaan ohjeita. Jos hevonen käyttäytyy vaarallisesti, vaikuttaa kipeältä (esim. selästään) tai hevonen on ratsastajan tasoon nähden liian herkkä tai vaikea, ei ole turvallista väkisin yrittää ratsastaa. Ratsastuskouluissa ei tälläisiä hevosia tietenkään ole ja tässäkin tapauksessa kannattaa mahdollisimman pian ratsastaa jollakin rauhallisella hevosella, jotta tilanteesta ei jää kammo.

   Tulipas romaani kuitenkin. Tiivistettynä vastaisin siis kysymykseesi, että kun ratsastaja putoaa on ensin tarkistettava, että ei ole loukkaantunut, tämän jälkeen tulisi rauhoittua itse ja rauhoitella tarvittaessa hevosta, jotta selkään nousu on turvallista. Jos ratsastaja pelkää kovasti, on viisasta pyytää taluttaja, sillä jännittäminen voi hermostuttaa hevosen. Poiskaan ei kannata lähteä ja varsinkin harmittomat satulasta muksahtamiset kannattaa ottaa huumorilla 🙂 Oikeanlaiset varusteet ja sopiva hevonen ennaltaehkäisevät putoamista. Tsemppiä harrastamiseen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s