Kohta kolmekymppinen

Ikä ei ole vain numeroita. Sen sain totisesti tuntea nahoissani viikonlopun festarihulinoissa, joiden päätteeksi totesin, että taidan kertakaikkiaan olla liian vanha moiseen. Vedin juhannukseen asti melko tiukkaa linjaa elämäntapojeni suhteen ja onnistuinkin pudottamaan 10% painostani. Nyt kolmatta viikkoa jatkuneen rellestyksen ja roskaruoan mättämisen seurauksena on sanottava, että varmasti osa kiloista on pakattu takaisin jenkkakahvoihin ja peilistä on katsonut joskus hehkeämpikin tyyppi. Juhannus, Mallorcan matka ja Ilosaarirock… Ja kohta olisi synttäritkin edessä.

Aasinsilta päivän aiheeseen on rakennettu. Juhlinnan lomassa olen alkanut pohtia, mistä ylipäätään omaksumme ilonpidolliset rituaalimme? Järkyttääkseni kanssaihmisiäni, on minun tässä ja nyt paljastettava, että kaikki nuoruudessa harjoitetut paheeni kaljanjuonnista kiroiluun ja tupakan tuprutteluun, ovat peräisin hevospiireistä. Hevostytöt siirsivät ainakin minun nuoruudessani pahat tapansa jalosti eteenpäin. Sosiaalinen arvoasteikko määräytyi iän ja taitojen mukaan ja omaa statusta pönkitettiin röökiä kiskomalla ja viikonlopun toilailuja raportoimalla. En tiedä yhtään toista lasten ja nuorten urheiluharrastusta, jossa huonot elämäntavat siirtyisivät tarkkaan varjeltuna perimätietona yhtä tehokkaasti eteenpäin.

Tupakka on minun osaltani sammunut lopullisesti. Myönnän kuitenkin, että olen todennököisesti itsekin ollut rakentamassa jonkun nuoren mielikuvaa siitä, että hevoset, nortti ja humalajuominen kuuluvat vääjäämättä yhteen. Toivon sydämestäni, etten koskaan olisi edesauttanut kenenkään tupakoinnin aloittamista tai osaltani vaikuttanut siihen, että pullonkorkki vääntyy kaakkoon perjantain koittaessa. Todennäköisesti kuitenkin olen.

Ratsastajat harmittelevat usein sitä, ettei lajia oteta muiden urheilijoiden piirissä vakavasti. Olisiko aika katsoa peiliin. Kansallisissa kisoissa jonkin verran kisaturistina pyörittyäni uskallan väittää, että ratsastus on ainoa laji, jonka parissa urheilija voi vetää itsensä totaaliseipääseen kisaviikonlopun jokaisena päivänä. Hevosautojen hanskalokerot pullistelevat tupakkakartongeista ja suoritusta edeltävä yö voidaan valvoa leirinuotiolla rallatellen. Tietenkään en haluaisi yleistää. Varmasti kunnollisiakin urheilijoita löytyy. Kuitenkin totuus on, että mitä isot edeltä, sitä pienet perästä.

Ratsastus, alkoholi ja tupakointi eivät muodosta pyhää allianssa. Yritin palata ajassa taaksepäin vuosiin, jolloin ratsastusleirin rantasaunalla sihautettiin siiderit porukassa auki. Viileä lasipuollo kädessäni kasvoin heti pituutta. Epävarmuuteni katosi ja tunsin itseni kokeneeksi -melkein aikuiseksi. Entä mitä mielessäni liikkui 13-vuotiaana, kun päätin lisätä revittyihin farkkuihini ja nahkatakkiini uuden, katu-uskottavan asusteen: tupakan. Elämää ei voi pikakelata takaisin alkuun. Kaikkien harha-askeleideni murehtiminen ja katuminen on kuluttavaa, ja tästä syystä viisaampaa olisikin suunnata katse tulevaisuuteen. Tässä ja nyt lupaan, että minä en enää koskaan anna tulevaisuuden nuorille harrastajille huonoa esimerkkiä. En missään tapauksessa tahdo olla mukana jatkamassa perinnettä, jonka mukaan ratsastaja voi näyttää Uuno Turhapurolta ja kuulostaa keuhkosairaalta bubiruusulta. Epätäydellisenä ihmisenkuvatuksena ei minulla tietenkään ole varaa mennä moralisoimaan ketään. Jokainen eläköön tavallaan, mutta aikuisena ja vieläpä opettajana toivoisin voivani antaa itsestäni ja lajistani terveen kuvan.

Kenties voisimme jokainen kohdallamme miettiä, millä tavoin ratsastuksen imagoa ihan oikeana urheilulajina voitaisiin kohottaa. Mahdollisesti valmentaja voisi polttaa yhden savukkeen vähemmän tuntia pitäessään? Ehkä perjantaiyön baarikieroksen mehevimmät palat voidaan kertoa silloin, kun talliporukan siideripissiksiä ylöspäin katsovat pikkutytöt eivät ole kuulolla. Kenties palkintojenjakoon voitaisiin ilmaantua ajoissa, siisteissä kisavaatteissa ja ilman oluenkatkuista hönkäilyä.

Kolmekymppiä kilahtaa pian mittariin ja taas on yksi virstanpylväs elämässä saavutettu. Toivottavasi seuraavat kolmekymmentä vuotta ovat omalta osaltani tervehenkisempiä kuin taakse jääneet elonpäiväni ovat olleet.

Aurinkoa päiviinne toverit. Nauttikaa kesästä kukin omalla tavallanne!

Advertisement
Kategoria(t): Kesä 2013. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Kohta kolmekymppinen

  1. ferrugo sanoo:

    Amen! Itse olen ollut se hyvin kiltti tyttö ja teini, joka ei koskenut viinaan eikä tupakkaan ennen kuin liki täysikäisenä, mikä toki jätti minut monessa teini- ja tallityttöhierarkiassa sinne alimmille portaille 😉 Myös minua ärsyttää älyttömästi lajin huipullakin esiintyvä örvellys, joka vaikuttaa yleisön käsityksiin ratsastuksesta urheilulajina. Suomessa tupakointi sentään on vielä maltillista, Unkarissahan loppukäynneistä ei selvitty ilman tupakkaa, ja osa poltti sisällä maneesissa, arrrgh. Eli maailmalla ei kyllä näytetä yhtään parempaa esimerkkiä.
    Olen aina ollut urheilullinen, ja sen ansiosta paluu ratsastuksen pariin sujui suht koht mallikkaasti. Peruskunto on hyvä ja lihaksetkin löytyy. Nyt olen vielä erityisen kiinnostunut, millainen treeni tulisi parhaiten ”lajiharjoittelua”, ja löytänytkin itselleni uusia tapoja treenata (entisen ”bodaamisen” tilalle kuntopiiri/crossfit -tyyppistä korkeamman sykkeen menoa jne.) Myös työpaikan liikuntaohjaaja ottaa tämän lajin yhtä vakavasti kuin perinteisempienkin lajien harrastajien tukemisen, vaikkei tiedä ratsastuksesta mitään! Kuitenkin kivasti tsemppaa ja olenkin yrittänyt luoda kuvaa (koulu)ratsastuksesta oikeana urheilulajina ja sitten saanut hauskoja kommentteja ”tuleeko Rio liian aikasin teille”? 😉

    • pacolady sanoo:

      Juu, itsekin olen lisännyt oheisliikuntaa viime aikoina ja kyllä voin sanoa, että on kannattanut. Suosittelen ihan jokaiselle. Yhden baari-illan jo jättää välistä, niin saa jo ihan laadukkaat lenkkarit sillä rahalla 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s