Tee se itse: oma maajussi!

Rakkaus on ihmeellistä. Välillä se kohdistuu ruokaan ja välillä itseen, mutta väkevin kaikista lienee hevosnaisen läpättävä lempi omaa cowboyta kohtaan. Mutta mikä neuvoksi, kun isäntä ei olekaan syntynyt maajustiinan sulhaseksi eikä innosta puhkuen tartu talikon varteen ensimmäisellä tallivisiitillä. Elämäsi toisiksi tärkein olento, nelijalkainen ystäväsi on ukon mielestä lähinnä ”iso”, ”hevosen näköinen” ja ”haiseva”, kun tiedustelet mitä mieltä kumppanisi tarkalleen ottaen on uudesta hankinnastasi.

Koulutus, perehdytys ja siedättäminen lienevät ainoat keinot ehdan kaupunkilaispojan kohdalla, koska jokainen heppanainen sen tietää, että harrastus vaatii ajoittain miehen panosta niin henkisellä kuin fyysiselläkin tasolla.  Seuraavassa tarkempi ohjeistus aloittelevalle mieskouluttajalle:

  • Esitä hevonen arvokkaana pääomana. Jokainen mies haluaa pohjimmiltaan kertoa, että ”meilläpä on hevonen”. Toisinaan liian tiukka selvitys ratsu- ja ravihevosen eroista ei ole tarpeen.
  • Panosta mielikuviin. Miestä on syytä muistuttaa, että niin Mustanaamio, Zorro kuin James Bondkin arvostavat hevoskyytiä. Nämä tosimiehet tunnetusti ovat myös hameväen mieleen.
  • Tee miehestä tarpeellinen ja myös ilmaise se. Muista pyytää apua vain tehtäviin, joista mies selviää. Vaikeuta tehtäviä asteittain ja ehdollista herkuilla ja kehuilla.
  • Älä tule tallikengillä miehen autoon. Turvepallukat auton matolla eivät ole kakkaa, mutta mies ei välttämättä tuohtuneessa mielentilassa tätä virkettä ymmärrä.
  • Anna miehellesi etuoikeus syöttää herkkuja hevosellesi. Kerjäävä hevonen on pieni hinta innostuneesta, huudahduksesta: ”Täähän tuntee mut!”

Oman sydänkäpyseni koulutus on vielä auttamatta kesken. Oppiaines on kuitenkin varsin vahvaa ja asenne hevostouhuja kohtaan toistaiseksi myönteinen. Ukko on mukisematta jakanut kanssani hevosautonhakureissut ja hämmentänyt urhoollisesti tammani iltapöperöitä kerta toisensa jälkeen. Olenko itse käynyt edes yhtään kertaa katsomassa hänen turnauksiaan? En, koska oli pakko mennä tallille.

Lopuksi lisäisinkin listaan vielä neuvoista tärkeimmän. Oma hevonen on yksi elämäni hienoimmista asioista ja talli on toinen kotini, mutta kun ruvetaan laittamaan asioita oikeasti tärkeysjärjestykseen, on oma ukko sijoitettava aina jakamattomalle ensimmäiselle sijalle. Jos ukkosi rakastaa sinua, hän oppii rakastamaan hevostasikin.

Kiitos Matias kaikesta avusta!

Kategoria(t): Kevät 2011. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti