Suuret eläimet, suuri vastuu ja suuri suru

Me ihmiset voimme tietoisesti muistella mennyttä ja suunnitella tulevaa. Se on kyky, johon mikään muu eläinlaji ei samassa suhteessa kykene. Meille on annettu harkinta, moraali ja samalla vastuu niistä kesyistä lajeista, jotka ovat vastuullamme ja hoidostamme riippuvaisia.

Kyky kärsiä ja surra on ihmisille ja eläimille yhteistä. Pohtiessani hevoseni tulevaisuutta, joudun luonnollisesti nojautumaan pitkälti omaan intuitiooni ja siihen, että tunnen hevoseni. Samalla puntaroin, mitä sanoisin neuvoksi ystävälleni, joka painisi samanlaisten asioiden kanssa. Tiedän kyllä vastauksenkin.

Hevonen on luotu liikkumaan. Jos se ei sitä tee mielellään – ei edes ilman mukana roikkuvaa ratsastajaa- eivät asiat ole kunnossa. Suurimmat katumaharjoitukseni koskettavat vaikean ratkaisun sijaan sitä, että kaiken tämän olisi pitänyt tapahtua aikaisemmin.

Katselin hiljattain vanhoja kuvia lähes kolmen vuoden takaa. Kuvissa näkyi kevyt ja innokas hevonen. Hevonen liikkui vaivattomasti. Jos oikein mustelen, voin vielä palauttaa mieleeni, miltä se tuntui. Tuo tunne katosi ensimmäistä kertaa hevosen ollessa viisi vuotias. Sen jälkeen tunne on palannut vain joskus harvoin. Niin paljon kuin haluaisinkin uskoa muuta. Kuvittelin aina parantaneeni kaiken. Todellisuudessa ongelmat ilmestyivät kerta kerran jälkeen pahempina.

Jokainen palapelin pala, omituinen reaktio, huono käytös, protesti… Kaikelle on oltava selitys. Sittenkin, jos joku meedio minulle osaisi tuota epätiedon verhoa raottaa, olisi päätökseni tuskin toinen. On helppoa ummistaa silmäsä huonolta hyppykaaarelta, siltä ettei hevonen tahdo ottaa kuolaimia suuhunsa ja siltä, että onnistun ratsastamaan kauniimmin jokaista muuta hevosta, jonka selkään nousen.

Nuori hevoseni saapui minulle saatesanoilla: liian pieni ratsuttajien ratsastettavaksi. Nyt katson yli 160cm hevostani ja pohdin, miksi en takertunut noihin sanoihin tiukemmin. Kaiketi joku olisi voinut kirjoittaa hevoseni kohtalon jo aikaisemmin. Ehkä totuuden arvanneetkin toivoivat, että pienikokoisella ratsastajalla ja hyvällä tuurilla hevosesta vielä tulisi jotain.

Välillä siltä tuntuikin. Pari kaunista rataa ja ruusuke korvalla. Usko paremmasta ruokkii pahimmankin epätoivon kylläiseksi. Jokainen hierontakerta, satula-auto ja hatara diagnoosi tarjoaa uuden toivonkipinän. Kunnes tulee aika laittaa kaikelle piste.

Miksikö?

Koska me ihmiset voimme tietoisesti muistella mennyttä ja suunnitella tulevaa. Koska se on kyky, johon mikään muu eläinlaji ei samassa suhteessa kykene. Koska meille on annettu harkinta, moraali ja samalla vastuu niistä kesyistä lajeista, jotka ovat vastuullamme ja hoidostamme riippuvaisia. Enkä lopulta tarvitse muita syitä.

18

Advertisement
Kategoria(t): Syksy-talvi 2013-2014. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

16 vastausta artikkeliin: Suuret eläimet, suuri vastuu ja suuri suru

 1. Riia sanoo:

  KOskettava kirjoitus surullisesta, mutta niin oikeasta päätöksestä. Pahempaa ei voi olla, kuin joutua kohtaamaan rakastamansa eläimen osalta sen päätöksen, minkä jokainen vastuullinen eläimen omistaja jossain kohtaa joutuu tekemään. Olen todella pahoillani puolestasi. Teit kuitenkin -mielestäni- ainoan oikean ratkaisun. Ihminen ei koskaan voi tietää, kuinka kovasti hevonen kivuistaan kärsii – pakoeläimenä kuitenkin pyrkii peittämään mahdollisimman hyvin kiputilansa. Paljon voimia ja jaksamista ikävään tilanteeseen. Onneksi siulle kuitenkin jää ihanat muistot niistä hyvistä hetkistä joita teillä yhteisellä matkallanne oli.

  Blogia on ollut ilo seurata, vaikkakin hiljaisena lukijana. Paljon jaksamista ja halaus siulle!

 2. Hanne sanoo:

  Voimia raskaaseen aikaan!

 3. Noora sanoo:

  Olen lukenut blogia tosi pitkään mutta en muista olenko koskaan kommentoinut. Nyt on pakko, vaikkei tässä tilanteessa oikeastaan ole sanoja. Todellista rakkautta eläintä kohtaan on osata tehdä oikeat ratkaisut kun niiden aika on. Saat olla ylpeä itsestäsi että pystyt niihin ratkaisuihin, kaikki hevosenomistajat eivät pysty vaikka pitäisi. Haluan toivottaa sinulle jaksamista ja paljon voimia.

 4. Nimetön sanoo:

  Pienten hevostyttöjen maailmassa nämä tarinat menevät niin että paha hevosenomistaja päättää laittaa eläimensä pois. Pieni hevostyttö sitten keksii keinon pelastaa hevonen kauhealta kohtaloltaan ja onnellisessa loppuratkaisussa pari voittaa – jos nyt ei ihan olympialaisia niin ainakin lähitallin kisat.

  Meidän aikuisten maailmassa tarina ei mene noin. Me aikuiset ihmiset tunnemme eläimemme ja tiedämme että suurinta rakkautta on päästää Ystävä pois silloin kun se ei voi hyvin, sillä on jatkuvia kipuja, eikä toiveita paranemisesta ole. Se ei varmastikaan ole helppoa, joten toivon Sinulle voimia tulevaan. Lisäksi toivon Sinulle tulevaisuutta terveen hevosystävän kera. Onnellinen on se heppa joka saa noin huolehtivan omistajan itselleen.

 5. Nimetön sanoo:

  Miila, paljon voimia ja halauksia sulle vaikeassa päätöksessä! Kukaan ei olisi voinut tehdä enempää kuin mitä sinä teit Sissin hyvinvoinnin eteen. Tsemppiä! ❤
  -e
  ps. Kesä tulee ja T. edelleen odottaa sinua täällä. 🙂

 6. ferrugo sanoo:

  Olen todella pahoillani sinun ja Sissin puolesta! Ei voi sanoa, ettet olisi kaikkeasi yrittänyt ja antanut hevoselle sen mahdollisuuden, jonka se ansaitsi. Toivon sinulle voimia tulevaan, mutta myös ihania hetkiä uusien hevosystävien kanssa ennemmin tai myöhemmin tulevaisuudessa!

  • pacolady sanoo:

   Kiitos sinulle! Jospa joskus syksyllä onkin uuden hevosystävän aika. Sissi laukkaa taivaslaitumille näillä näkymin hieman ennen vappua.

 7. Maria sanoo:

  Voimia Miila! Raskas päätös, mutta on rakkautta tehdä ne päätökset, jotka ovat sille rakkaimmalle hyväksi ❤

  • pacolady sanoo:

   Kiitos Maria! Tänään mielikin oli vähän parempi kun pääsin käymään vanhalla kotitallilla moikkaamassa kavereita ja heppoja ratsastelemaan 🙂

 8. Tiina sanoo:

  Voi ei! Hevosista ymmärtämättömänä en yhtään käsittänyt, että tilanne on noin paha. Kamala miten vaikean ratkaisun edessä oot ollut. Mutta varmasti oikea päätös, tsemppiä ja voimia kovasti ❤

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s